Leo, talon henki

Täällä vilistää hauskoja erikokoisia gekkoja ja muita liskoja joka puolella. Sisällä ja ulkona. Näimme kookkaan vikkelän  yksilön porttimme pielessä heti ensimmäisenä päivänä. Näky oli Hillalle sen verran vaikuttava, että lisko sai nimen Leo. Leolla on täällä kyllä tosi monta siskoa ja veljeäkin, mutta meillä on kuulemma oma Leo, talon henki. Suojelija, kuten Mulan -elokuvassa. Asuttuamme täällä viikon, käsitimme, että Leo on myös erittäin suosittu paikallinen olut -merkki. Se siitä talon hengestä 🙂

leo_WP_20141102_041 leo_WP_20150426_008 leo_IMG_20150615_140339

Vastapuoleisen talon perheellä on pihallaan, aivan meidän rajalla iso kultainen henkien talo, tarkkaan harkittu alttarirakennelma. Sen tarkoituksena on kunnioittaa ja lepyttää talon alueen maan henkiä. Buddhalaisuudessa uskotaan, että kaikkialla on henkiä, hyviä ja pahoja. Henkien talolle viedään ruokia ja juomia, poltetaan suitsukkeita ja vietetään lyhyitä hartaushetkiä toivoen onnea. Talo on kultainen ja koristeltu ja viehättää Hillaa erityisesti, kuvaa en tohdi siitä ottaa. Voimakas uskonnollisuus näyttäytyy ympärillämme päivittäin, joskaan ei häiritsevästi. Naapurin nuori nainen vie päivittäin tarjottimella ruokia ja juomia henkien talolle tai rukoilee portille sulkiessaan sen kotoa lähtiessä. Porukat ajelee moottoripyörillä perhe kainalossa ilman kypäriä henkiin luottaen. Autoissa on naispuolista autojen henkeä varten kultaista koristelua kuljettajan pään yläpuolella katossa, lootus -kukista tehtyjä amulettejä roikkuu peruutuspeileistä. Buddha on näille ihmisille kaikkialla, ilman sen kummempaa ihmettelyä.

leo_IMG_20150611_135136 leo_IMG_20150611_135035

Henkien taloja on pystytetty jokaisen ravintolan, kaupan tai minkä hyvänsä kiinteistön pieleen. Samoin niitä näkee teiden varsilla paikoissa, joissa on tapahtunut onnettomuuksia. Pienimmillään rukouksia välitetään pienen puutarhapatsaan, kukkien ja avatun limsapullon muodossa. Rukouksia ja neuvoja välittävät myös munkit, jotka liikkuvat luostarien ohella myös ihmisten keskuudessa. Lähes jokainen nuori mies käy jossain kohtaa ikäänkuin rippikoulun, liittyy luostariin munkiksi. Osa jää pysyvästi.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Buddhalaisuus on ikäänkuin uskonto, mutta myös elämänfilosofia. Siinä pyritään valaistumiseen, kärsimyksen loppumiseen seuraamalla elämässä erilaisia polkuja. Niissä keskitytään hyveen, keskittymisen ja viisauden kehittämiseen. Ei pöllömmät tavoitteet. Olemme vierailleet täällä monissa temppeleissä, mutta tuntuu että tarvitsisi oppaan jotta voisi käsittää mitä kaikki symbolit ja rituaalit tarkoittavat. Kysyin asiasta thaimaalaiselta ystävältämme, ja hän vain totesi sen olevan oikeastaan hyvin yksinkertaista. Täytynee pyytää joskus oppaaksi!

SONY DSC

SONY DSC

Lieko sitten uskonnosta johtuvaa, mutta täkäläiset ihmiset ovat huomattavan kohteliaita. Hämmentävän maltillisia ja rauhallisia.  Kohteliaisuutta on varmasti kehittänyt myös sukupolvien asuminen yhdessä. Pienissä kodeissa olisi kovin ankeaa mikäli olisi jatkuvasti törmäyskurssilla isovanhempien/ appivanhempien kanssa. Kukaan ei huuda tai rähjää. Ei pahemmin edes lapset. Taidamme olla tällä hetkellä Chiang Main kovaäänisin perhe. No, saavat rauhan takaisin kun poistumme maasta kesän jälkeen!

3 kommenttia

 1. Vaari sanoi:

  Ei ehkä olisi pahitteeksi täälläkin olla pieni annos buddhalaisuutta! 🙂

  15.6.2015
  Vastaa
 2. Eira sanoi:

  Henkien talot ovat kauniita. En vain ole löytänyt matkalaukkuun sopivaa, jotta olisi tuonut kotiin koristeeksi.

  16.6.2015
  Vastaa
 3. Arja-mummi sanoi:

  Thaimaassa oli paljon asioita mitä olisin halunnut Suomeen, ystävällisyys, järjestäytyneisyys; mikään ei ollut sotkussa vaan kaikki pelas, huumorintaju, ja yöt.
  Takaisin…

  16.6.2015
  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.